Hey daar! 👋 Duik in de inspirerende wereld van Jurriën, een van de drijvende krachten achter 'Het Hooge Woord'.
In deze superchille Q&A gaan we in op wat hem drijft, zijn love voor poëzie en hoe het kwam dat hij dit vette platform voor woordkunst in Drenthe startte. We pakken persoonlijke vibes en pro inzichten mee, en verkennen de creatieve flow die Het Hooge Woord zo uniek maakt. Ben je klaar om te ontdekken wat er borrelt onder de oppervlakte van dit artistieke avontuur? Let's dive in! 🌊✨

Hoe is het idee voor Het Hooge Woord bij jou ontstaan?

Ik ben destijds naar de bibliotheek in Hoogeveen gegaan om mijn kinderen aan te melden. Toen ik daar was heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik gevraagd of daar in de toekomst mijn dichtbundel in het schap kon. Daarnaast stelde ik ook onschuldig de vraag of er een literatuur avond of iets dergelijks was. Een plek om je werk te kunnen voordragen en feedback te krijgen met andere gelijkgestemden. Dat leidde eigenlijk tot dit alles.

Kun je vertellen over de organisatie en de voorbereiding van Het Hooge Woord?

Naar aanleiding van mijn vragen die ik bij de bibliotheek had gesteld is Arno Kroesen bij mij gekomen met het idee om een dergelijke avond zelf te gaan organiseren. Hij wist nog wel een paar andere namen en zo kwam het aan het rollen.

Hoe heb je dit aangepakt?

Ik werd een beetje overrompeld maar ik kon natuurlijk geen nee zeggen. Overrompeld niet door angst maar eerder door de mogelijkheid en de kansen die dit met zich mee brengt. Het klonk vet om bij zoiets betrokken te zijn.

Is er een verdeling in de organisatie?

Ja en nee. Wij doen het samen, om mee te beginnen. Daarnaast is er wel een verdeling. Floris heeft bijvoorbeeld de website gecreëerd, de flyers ontworpen en nog meer.

Arno heeft via de bibliotheek veel kunnen regelen. Maar ook praktisch, hij is onder andere flyers gaan verspreiden. Maar misschien nog wel het belangrijkste, hij heeft de groep bij elkaar gebracht en heeft het daarmee in eerste instantie leven gegeven.

Delia heeft met haar connecties voor reclame en bekendheid kunnen zorgen. Bovendien is zij met haar ervaring als dichter en met dergelijke avonden ook een drijvende kracht binnen ons team.

Bart heeft goede input geleverd tijdens de vergadering(en). Zijn inzichten hebben ons geholpen om de koers van Het Hooge Woord te bepalen.

Samen vormen we een team waarin iedereen belangrijk is en iedereen bijdraagt. We zijn allemaal stukjes van dezelfde puzzel, en zonder een van ons zou Het Hooge Woord niet zijn wat het nu is.

Wat zijn jou verwachtingen voor de eerste avond van Het Hooge Woord?

Ik hoop voorzichtig op een klein aantal aanmeldingen, mag altijd meer natuurlijk, maar voor een eerste keer lijkt een handjevol mensen me prima. Daarnaast hoop ik vooral dat het publiek een toffe avond heeft gehad waardoor zij vaker onze avond willen bezoeken. Wat ik ook hoop, is dat de mensen die hun gedicht/woord komen voordragen of een muziek stukje performen, graag nog een keer op het podium willen staan bij Het Hooge Woord.

Waarom vind jij poëzie en het gesproken woord belangrijk?

Expressie, je gehoord willen voelen. Zelf heb ik veel van mijn gevoelens in mijn gedichten kunnen stoppen. Wellicht een soort van verwerking, geen idee, maar het hielp. Gewoon lekker van je af schrijven, werkt best ontspannend.

Wat heeft poëzie jou persoonlijk gebracht?

Ik heb mijn gevoelens, gedachten en ervaringen op papier weten te zetten in poëtische vorm. Dit was voor mij een uitlaatklep en daar heb ik gretig gebruik van gemaakt.

Hoe lang ben je al actief als dichter?

Zelf vind ik dat ik tot dusver 2 periodes als dichter heb meegemaakt. Ik ben begonnen in april 2010, en deze periode duurde tot 2012 a 2013. Daar ben ik gaan werken en heb ik de touch met literatuur verloren. Nu iets minder dan 10 jaar later heb ik het weer opgepakt met onder andere als doel mijn eerste bundel te verwezenlijken. Dat gaat lukken, binnenkort komt die bundel uit. Niet alleen het uitbrengen van een bundel is mijn doel, maar juist om weer in de literaire wereld te stappen. Ik wil graag mensen leren kennen die ook gedichten/verhalen/songteksten en meer schrijven.

Heb je al werken gepubliceerd en zo ja, kun je daar iets over vertellen?

Mijn bundel met de gedichten uit mijn eerste periode als dichter komt dus binnenkort uit. Daarnaast heb ik ooit een keer meegedaan aan een poëzie wedstrijd waarbij mijn gedicht Onnatuurlijk in de top-10 is opgenomen, uiteindelijk niet in de prijzen maar voor mij was de top-10 al een enorme kick.

Hoe denk je dat een platform als Het Hooge Woord bijdraagt aan cultuur in Drenthe?

Mensen leren elkaar echt kennen op avonden zoals deze. Maar het gaat dieper dan dat. Tijdens onze laatste vergadering hebben we het gehad over de kracht van ontmoetingen. Het is niet alleen een kwestie van kennismaken; het is een bron van inspiratie en leren.

We hopen dat ervaren woordkunstenaars en nieuwkomers elkaar ontmoeten, van elkaar leren, en zo samen groeien. Daarnaast hopen we dat door deze avonden, jonge mensen zich geïnspireerd voelen om ook iets met taal te gaan doen. We willen een vonk van creativiteit en liefde voor taal overbrengen, vooral bij de jongere generatie.

Dus, ja, het is een plek om elkaar te leren kennen, maar het is ook een plek waar ideeën worden uitgewisseld, waar inspiratie wordt opgedaan, en waar een nieuwe generatie woordkunstenaars misschien wel hun eerste stappen zet. We willen dat Het Hooge Woord een platform wordt waar liefde voor taal en poëzie groeit, en waar iedereen, jong en oud, zich thuis voelt in de wereld van woorden.

Kun je een memorabel moment als dichter met ons delen?

Toch wel de eerder genoemde poëzie wedstrijd waar ik genomineerd werd voor de top-10 met het gedicht Onnatuurlijk. En daarnaast dat mensen naar mij toe kwamen of ik een gedicht voor hem/haar wilde schrijven.

Wat is jouw favoriete gedicht of woordkunstwerk en waarom?

Ik neem hier een iets andere afslag, ik kan muziek enorm waarderen. Vooral de manier waarop tekst en muziek met elkaar verweven raken.
Met betrekking tot literatuur/gedichten ga ik ook niet ver de deur uit. Ik vind zelf dat ik nog te weinig werken gelezen heb van andere woordkunstenaars om echt een keuze te kunnen maken, dus kies ik een van mijzelf. Een ode aan ons, heet het gedicht en het is een duet.